להיכנס לעולם שאינו מוכר זו חוויה קשה ומאתגרת, לבטח כשמדובר בנושאים שכל כך רחוקים מהיום-יום שלנו. כל פרויקט חדש שנכנס בשערי הסטודיו מביא עימו עולם שלם ומרתק, עולם שאט אט מוצא את דרכו להתמזג גם בחיים שלנו, חוקרי ומאפייני חוויית המשתמש. דברים שלקחנו כמובן מאליו ביום יום שלנו פתאום תופסים משמעות גדולה הרבה יותר ותהליכים שנדמה היה לנו שאנחנו מבינים רק מתגלים כמסובכים הרבה יותר מזה. הדבר אף יותר מורגש כאשר פונים לעסוק בפרויקט שעיקר ההתעסקות בו הוא מחקר UX. זוהי למעשה נקודת הפתיחה אליה הגענו בפרויקט המחקר עם חברת צים, חברת הספנות המובילה בארץ ובין עשרת החברות המובילות בעולם.
למידת תחום כמו עולם ספנות התובלה היה חדש עבורנו ולא היה מוכר לנו כצרכים או בפעילות העסקית שלנו
ללמוד עולם חדש
כשפונים לתהליך של מחקר UX צריך להגיע עם הרבה צניעות- לדעת שאת הכלים יש לנו, אבל יציקת התוכן היא לגמרי בידי הלקוח. תחילת התהליך תמיד ייפתח בלהקשיב, לקלוט, לשאול שאלות ובעיקר להכיל עוד ועוד מידע, מידע שיתרום בסופו של דבר להבנה טובה יותר של המערכת הכוללת ומה חסר בה. ליקוט של מידע, ליקוט של דאטא שנאספה על ידי הלקוח, קצת לנבור פנימה ולהבין איך הדברים עובדים ומתנהלים.
את צים הכרנו עוד טרם הכניסה לפרויקט המחקר, אך לא נכנסנו לנבכי אתר האינטרנט שמכיל יותר ממאה עמודי תוכן וכלים. אחרי שצברנו את הרקע הרצוי, פנינו למפות את כלל עץ המערכת על מנת להבין מה עומד מולנו. פרטנו את כלל הנושאים שאנחנו רוצים לסקור על פי תמות מרכזיות שנוגעות למספר עמודים רבים במערכת בצורה רוחבית ומשם התחלנו לחלק משימות לאנשי הצוות. הפרויקט ארך כחמישה שבועות אינטנסיבים (אך מספקים) למדי.
מחקר UX של ממש
ראשית בדקנו את רמת הביצועים של האתר מבחינת זמני טעינת עמודים נבחרים, בעיקר עמודים של כלים ומחשבונים בהם למשתמש יש אינטראקציה משמעותית יותר. בדקנו כחמישה עמודים בפריסה לכשמונה IP עולמיים שונים (מדינות בהם פעילות האתר של צים היא הגבוהה ביותר). על מנת להבין את יחסיות ביצועי האתר, השוונו את הביצועים לעמודים מקבילים אצל חמישה מתחרים מובילים בתחום.
את השוואת המתחרים יישמנו לאורך כל הנושאים אותם בחרנו לסקור. דוגמה לכך היא בחינת הכלים הקיימים באתר של צים אל מול הכלים שקיימים אצל המתחרים. הצבענו על כלים רלוונטים אצל מתחרים אשר חסרים באתר של צים וכן ערכנו השוואה בין כלים מקבילים עם דגש על חוויית המשתמש ועל הקומפוננטות הספציפיות שמשדרגות את החוויה.
בדיקות רמות ביצוע חשובות במיוחד בהשוואה למתחרים בתחום
אתר צים לשנת 2022
שמים דגש על כל שלב בדרך
דוגמא נוספת ולרלוונטית לחוויית המשתמש ולמחקר UX שלנו היא השימוש בטפסים השונים הקיימים באתר. טפסים נוטים להיות ארוכים, ואחוז הנטישה בהם בשל כך גבוה. על כן, השוונו את הטפסים באתר צים לטפסים של האתרים המתחרים והבאנו הצעות לשינויים שיהפכו את שלב זה בתהליך לחווייתי יותר, ומה שיביא בסופו של דבר לאחוז נטישה נמוך יותר.
על מנת לספק מענה גם לתחום השיווקי באתר בחנו את הבאנרים המפוזרים בעמודים השונים תוך התייחסות לאחוז ההקלקות עליהם, כמו גם את כלי העזר הנלווים בצידי העמוד והראנו שיש מקומות שבהם הם תורמים למשתמש ומקומות שבעיקר מסיטים את תשומת הלב שלו.
במקביל ערכנו גם סקירה רחבת היקף על כלל העמודים באתר מבחינה ויזואלית בה בחנו את הקומפוננטות, הפונטים והצבעים באתר על מנת לאתר בעיות באחידות הקו העיצובי ובצבעי המותג.
לבסוף, הצגנו רעיונות חדשניים ומעניינים מעולם ה-UX העכשווי והעתידני שדרכו ניתן להביא את האתר של צים שלב אחד מעל כל שאר המתחרים. את כלל התהליך סיכמנו במצגת אינטראקטיבית הכוללת שקפי מידע המשלבים הרבה מידע ויזואלי נגיש להבנה וכן מסקנות לשיפור.
קצת על העבודה מול הלקוחות
כל העבודה בצמוד לעובדי חברת צים שהיו שם לשאלות ולעזרה כשצריך, מעיין שיח דו כיווני של רעיונות והפריה הדדית. חלק ניכר בעבודה כמו זו היא אנשים, זה הרי כל הרעיון של שיפור חוויית המשתמש. הידע של אנשי החברה, בשילוב עם הידע שלנו כאנשי מחקר UX איפשר לנו לייצר דו"ח משמעותי שכעת יהיה ניתן לפרוס למשימות לעתיד הקרוב והרחוק לשיפור ולשדרוג של האתר הקיים.
שיתוף פעולה הדדי הוא רכיב הכרחי בעבודה מול לקוחות
לסיכום
צעדנו בשורת אבני דרך במחקר UX זה, תהליך המשקף מחשבה סדורה ועקבית בכל פרויקט אליו אנו ניגשים:
- למידת עולם התוכן הרלוונטי תחת משקפת ממוקדת למטרה לשמה התכנסנו
- מיפוי המסכים ותיאום ציפיות מול הלקוח ברמת עומקו ורוחבו של הפרויקט וכן מבחינת זמני דדליינים
- בחינת ביצועי האתר במהירות טעינה ובמשקלי העמודים
- השוואת האתר למתחרים מובילים תוך תשומת דגש על הכלים השונים שכל אתר מציע
- סקירת הטפסים באתר ובחינת חוויית המשתמש בהם ביחס לעצמם וביחס למתחרים
- תמיכה בשיווק בכל הנוגע לאפקטיביות הבאנרים באתר
- בחינה ויזואלית של כלל האתר על מנת לאתר אי אחידות בנראות
- הצפת רעיונות חדשניים שיביאו את האתר לרמה מעל המתחרים
- יצירת מצגת אינטראקטיבית מסכמת שתכלול את כלל המידע שנאסף ואת המסקנות הרלוונטיות
לעמוד הפרויקט לחצו כאן
דוגמאות (מצונזרות) לתוצרים מתוך המחקר
על מנת לייצר השוואה בין האתר של חברת צים לחברות מתחרות, יצרנו מערך השוואות רחב בפרמטרים שונים. בתמונה מימין ניתן לראות השוואה שני צירים מקבילים- כמות של כלים הניתנים למשתמשים באתר אל מול נוחות השימוש בהם ואיכותם. בתמונה משמאל ניתן לראות השוואה בפריזמה ספציפית של האתר- הרמה העיצובית שלו, תוך מתן דגשים על פי פרמטרים שונים. הצבע הכחול הכהה מסמל את המקום בו נמצא האתר של צים כיום בפרמטר הספציפי והתכלת מסמל את היעד אליו ניתן לשפר את האתר בצורה ריאלית.