הסטודיו שלנו, סטודיו סלנט איידי, שם את הדגש על תהליכי אפיון ועיצוב. תהליכים אלו הם תהליכים מורכבים ומסובכים שדורשים להיכנס למוחו של המשתמש הממוצע על מנת לדלות כמה שיותר מידע על אופן השימוש, ה-state of mind בו הוא נמצא בזמן השימוש במערכת, על דברים שיכולים להסיח לו את הדעת ברגע מסוים ועוד. אנחנו יכולים לבנות מערכת שבעינינו תעניק למשתמש את החווייה הטובה ביותר, אך איך נדע שהמחשבה שלנו מתורגמת למציאות בשטח? לשם כך קיימות בדיקות משתמשים, שמטרתן לחשוף לנו את הכשלים שלנו בבניה של המערכת, במטרה לשפר ולתקן ולהביא בסופו של דבר למוצר טוב יותר ללקוחות. לכן, אנחנו כסטודיו ממליצים ללקוחות שלנו לעשות גם בדיקות משתמשים, אם במסגרת מערכת אותה אפיינו ועיצבנו או בלי קשר. בכתבה זו נתאר את הסדנה אותה הסטודיו שלנו מציע וכיצד היא יכולה להיות רלוונטית ומותאמת עבור החברה והמוצר שלכם.
בדיקות משתמשים בסטודיו
סטודיו סלנט איי-די ערך לאורך השנים מאות סשנים של בדיקות משתמשים, במגוון של אוכלוסיות (מחיילים משוחררים ועד פנסיונרים) ובמגוון של מדינות (ישראל, ארה"ב והודו). יש לנו ניסיון רב בפורמטים שונים של בדיקות משתמשים (זום מרחוק ופרונטלי), באנגלית ובעברית, עם פרוטוטייפ למוצר עתידי או עם מוצר קיים. כמובן שאת כל הדאטא שנאספת בבדיקות המשתמשים אנחנו מנתחים בסטודיו ומביאים תוצר המסכם את המסקנות.
כאשר ניגש לבחון את הפרויקטים השונים עליהם עבדו בסטודיו, נראה כי בערך ל-30% מהם ביצענו בדיקות משתמשים. מספר זה הוא מכובד, אך היינו שמחים אם הוא היה גדול יותר, כ-80% אחוזים. הדבר נובע מכך שלחברות יש שיקולים של תקציב וזמן, ובדיקות המשתמשים לרוב נדחקות בסדר העדיפויות לאחד מהמקומות האחרונים, ושלא בצדק. בדיקות משתמשים מלמדות אותנו יותר מהכל איך משתמשים מגיבים למערכת החדשה, אלו בעיות נפתרו להם ואלו בעיות חדשות יצרנו, אך שניתן לתקן אותן אם רק יודעים על קיומן. בדיקות משתמשים הם דרך הענווה להראות שאנחנו לא יודעים הכל ושבסוף המציאות מנצחת.
ומה בסדנה?
הסדנה שסטודיו סלנט איי-די מעביר מחולקת לארבעה חלקים:
- היכרות עם תהליכי UX: נדבר על בדיקות משתמשים ולמה צריך אותם, איך המוח שלנו בנוי ומדוע, ומה ניתן להשיג באמצעות בדיקות משתמשים. את כל אלה נדגים באמצעות סיפורי מקרה מתוך העבודה השוטפת בסטודיו.
- הכנה והערכות: נדבר על קביעת מטרות הבדיקה, הכנת מסמך בדיקות, הגדרת פרופיל המשתמשים ובניית תסריטי משתמש.
- ניהול הבדיקות: נדבר על חלופות ליצירת אבטיפוס אינטראקטיבי, התנהלות השיח מול הנבדק, איסוף הממצאים תוך כדי הסשן, מפגש פרונטלי לעומת אונליין ופיצול הצוותים (נבדק/בודק).
- ניתוח וממצאים: נדבר על ריכוז הממצאים לכדי מסמך מאוחד, ניתוח הממצאים, בניית תוצר מסקנות ותוכנית פעולה לשינוי ולשיפור המערכת.
קצת טיפים לבדיקות משתמשים
- עשו עבודת הכנה טובה ותכננו בדיוק מה אתם הולכים לעשות לאורך הזמן שלכם עם הנבדק.
- הגדירו בצורה כוללנית ובצורה פרטנית מה מטרות הבדיקה שלכם כדי לוודא שהמשימות שתתנו לנבדקים אכן עומדות במטרות שלכם.
- צרו תסריט בדיקות משתמשים הכולל פסקת פתיחת הסבר, משימות ברמות משתנות ושאלות סיכום החווייה.
- הגבילו את הזמן שלכם עם הנבדק עד לחצי שעה, אחרת אתם צריכים לעבוד עם נבדק לא מרוכז ועייף.
- הכינו מראש את כל האביזרים הנלווים למינימום תקלות- הכינו טלפון נייד מוטען אשר מקליט את הנעשה עליו אם מדובר בבדיקות משתמשים במובייל, הקליטו מסך בדסקטופ (בין אם זה בזום או כל תוכנת הקלטה אחרת).
- ערכו את בדיקות המשתמשים במקום שקט, בעדיפות באזור הנוחות של המשתמש עצמו.
- תנו תדריך למשתמש בהתחלה והסבירו שהוא אינו עומד למבחן, אלא המוצר עומד למבחן.
- בקשו מהנבדק לדבר את מחשבותיו בעת ביצוע המשימות השונות (Think Alound Technique)
- שבו אחד על אחד עם המשתמש ולצידו כדי להקטין את רמת חרדת הביצוע שלו.
- במהלך הבדיקות, דאגו שלא לספק פידבק למשתמשים על הפעולות שלהם.
- את הממצאים רכזו בטבלה אחת שיהיה ניתן להפיק ממנה מסקנות
- את המסקנות תעדפו על פי פרמטרים הרלוונטיים למוצר ולחברה שלכם והוציאו אותם כתוכנית עבודה מסודרת.
לסיכום
תהליך של בדיקות משתמשים הוא תהליך שדורש הכנה רבה טרם ביצועו, דיוק בביצוע שלו (הכוללת רמת ריכוז גבוהה מאוד) וניתוח מעמיק של הממצאים. למרות שתהליך זה דורש באופן יחסי זמן רב, הוא תורם רבות למוצר ולעבודה שלכם. אנחנו בסטודיו סלנט איי-די כמעט תמיד נמליץ לבצע את התהליך, איתנו או לבד. בכל מקרה, אם הייתם רוצים ללמד את חברי הצוות דרך סדנה שבה יהיה ליווי צמוד למוצר שלכם לכלל או לחלק מחברי הצוות, הדבר אפשרי ואפילו כדאי. כך למעשה תלמדו בסדנה אחת את התהליך ותוכלו ליישם אותו לבד בפעם הבאה שתחפצו בו.