בסוף חודש אוקטובר, יום לפני הבחירות לכנסת ה-25, התכנסנו כל סטודיו סלנט איי די בשילוב עם לקוחותנו בשלוש וחצי השנים האחרונות (החל משנת 2019), חברת Tipalti, לסדנה מקצועית מיוחדת במינה שבמרכזה שמנו את הרגש במרכז ודנו בשאלה החשובה של איך מרגיש המשתמש כאשר בא במגע עם מערכת כלשהי. הסדנה הייתה לאורך כל היום, וכללה תפנוקים במשרדים החדשים של חברת Tipalti בנאות אפקה, יחד עם ארוחת צהריים קלילה וטעימה ששימרה בנו את הכוח המנטלי והפיזי לאורך כל היום.
ד"ר יעקב גרינשפן בזמן הסדנה לסטודיו שלנו ולחברת Tipalti
המנחה- ד"ר יעקב גרינשפן
את הסדנה העביר האחד והיחיד ד"ר יעקב גרינשפן אשר עוסק בתחום אפיון ממשקי משתמש למעלה מ-20 שנה. וקצת יותר באריכות- לאחר סיום לימודי הדוקטורט שלו בתחום בטכניון, הקים יעקב ביחד עם גיל הופרט גרף את חברת UI. עשור מאוחר יותר, כאשר החברה צמחה אל מעל ל-50 עובדים, הוא פנה לדרך חדשה. בעשור האחרון מאפיין יעקב קונספטים לממשקי משתמש לחברות גדולות כמו גם קטנות ומלמד מספר קורסים בתחום ה-UX באוניברסיטת רייכמן הן לתואר ראשון והן לתואר שני. בנוסף, מלווה יעקב סטארטאפים, מעביר הרצאות וסדנאות בארץ, בדרום-מזרח אסיה ואמריקה הלטינית. במהלך שלוש השנים האחרונות משתתף יעקב בתמיכה בעשרות סטרטאפים, המקודמים על ידי תכנית ה-Startups Growth Lab של גוגל בארץ וביפן.
לאודי מנהל הסטודיו שלנו היכרות רבת שנים עם ד"ר גרינשפן, החל מקורס שלמד אצלו בשנת 1998 במסגרת תואר בהנדסת גורמי אנוש במכון הטכנולוגי בחולון (HIT) ועד חברות משותפת בקבוצת המנטורינג העולמית של גוגל אותה מוביל ד"R גרינשפן.
עבודה על מוצר שנמצא בעבודה בסטודיו
יעקב ליווה אותנו בסדנה לאורך כל היום דרך הרצאות והפעלות על מוצרים שלנו שאנחנו עובדים עליהם בזמן אמת על מנת לראות איך ניתן ליישם את הנלמד ממש בשטח. במסגרת הסדנה מיקדנו את מרצנו בשיפור ושדרוג של עיצובים קיימים, הפעם כשהמחשבה העיקרית שמלווה אותנו היא הרגש המתעורר אצל המשתמש בעת החוויה במסכים השונים וכיצד ניתן למקסם רגש חיובי ולמנוע רגש שלילי בהתאם לצורך.
עובדים בצוותים קטנים ליישום שיטות העבודה שלמדנו בסדנה
ד"ר גרינשפן בהסבר על תאוריות פסיכולוגיות על רמת עוררות בחלוקה לסוגי רגשות
קצת רקע פסיכולוגי רלוונטי
תחילה פתחנו במגוון של תיאוריות פסיכולוגיות שמסבירות כיצד לסווג רגש ואלו סוגי רגשות קיימים (לידע שלכם- ישנם שישה סוגי רגשות מרכזיים ועוד כמות לא קטנה של רגשות משניים). למדנו שרגש יכול לנוע בשני צירים מקבילים– נעים או לא נעים ומעורר יותר או מעורר פחות. למדנו שצריך לחשוב בכל שלב בתהליך איזה רגש אני רוצה לעורר אצל המשתמשים שלי ברגע נתון ומתוך כך לעודד את המשתמשים בכיוון הנכון (למשל שילוב של כיף ותחושת ביטחון במערכת יביאו לתחושת אהדה ואהבה למערכת).
רגש בבדיקות משתמשים
למדנו על החשיבות של הרושם הראשוני ועל כך שהוא תמיד מלווה ברגשות ביולוגיים ממשיים, ועל השוני בין תרבויות שונות באופן שהם חווים רגשות ומביעים אותם. המשכנו ודיברנו על החשיבות בבדיקות משתמשים והצורך לקרוא לא רק את הפעולות שלהם, אלא גם את הרגשות שלהם, שבאים לידי ביטוי בהבעות, בתנועות הגוף, במילים ובטון הדיבור. ד"ר גרינשפן הציע כלי לשימוש כאשר מבצעים בדיקות אלו ששם דגש על הפער בין מה שצריך לדעת לבין מה שהמשתמש יודע בפועל. המשכנו לדבר על כך שרוב הרגשות השליליים מתעוררים בתגובה לחוסר בהבנה ובידע ועל כן תפקידנו כמאפיינים וכמעצבים לוודא שיהיו כמה שפחות רגעים שכאלה. הדבר מתחזק עוד יותר מכיוון שלמדנו שרגשות שליליים בדרך כלל נזכרים טוב יותר מרגשות חיוביים.
חברי Tiplati מציגים את העבודה שלהם במסגרת הסדנה (המסך עבר טשטוש כדי לשמור על סודיות המידע)
מתנסים בכלי Emotional Think Aloud. יותר קשה ממה שזה נראה
מדידת רגש
אחרי הפסקה קצרה לנשום אוויר מהסדנה האינטנסיבית, דיברנו על דרכים למדידה של רגשות, ביניהן באמצעות שאלונים שמבקשים מהמשתמש לתאר את מה שהוא חווה בדיעבד, באמצעות דיבור פעיל המתמקד ברגש שהוא חווה בזמן ביצוע המטלה (בטכניקת emotional think aloud) ועוד.
למדנו שבכל מדידה יש צורך לבחון רגשות חיוביים ורגשות שליליים וכי האחד לא מבטל את השני- יכולים להתעורר במקביל רגשות מעורבים ברמות משתנות.
את כל התרגילים שהציע ד"ר גרינשפן תירגלנו בזמן אמת ובקבוצות קטנות על פרויקט קיים שאנחנו עובדים עליו זה עתה בסטודיו. כך למעשה הבנו כיצד לישם את העקרונות הללו על העבודה שלנו בפועל, דבר חשוב מאוד שלקחנו כולנו הלאה מהסדנה.
גיבוש חברתי
הסדנה עברה בנעימים והחכמנו במידה רבה. נהננו גם משילוב האנשים שהיו נוכחים בחדר ומהעבודה המשותפת- אנשי הסטודיו שלנו, אנשי Tipalti וד"ר יעקב גרינשפן עצמו. נספר ונגיד שאנחנו מלווים את חברת Tipalti מימיה הראשונים, בשנת 2019, כאשר פעלה כחברת סטארטאפ ומנתה כ-40 עובדים. כיום עומדת החברה על כ-800 עובדים ומוגדרת כחברת יוניקורן.
גם כמה עובדות אצלנו בסטודיו שנמצאות בחופשת לידה הגיעו, כך שלמעשה הייתה זו חגיגה כפולה גם לפגוש אותן. ממליצים מאוד לכל מי שמחפש סדנה מיוחדת ומלמדת, שתקפיץ את התוצרים שלכם רמה אחת מעל כולם.
לעמוד הפרויקט של חברת Tipalti
משלבים כוחות- אודי סלנט מנהל סטודיו Salant ID ועדי סלעי Senior Design Director מחברת Tipalti
נהנתי להעביר את הסדנה שלי בנושא רגשות בתהליכי האפיון לצוותים של סטודיו סלנט איי די וחברת Tipalti. הרגשתי כי הצוותים היו להוטים ללמוד ולהתפתח, מה שבא לידי ביטוי בתוצרים נפלאים בתרגילים השונים במהלך הסדנה. נהנתי במיוחד לראות את שיתוף הפעולה והסנרגיה בין החברות, עם אנשי UX ו-UI מוכשרים ובעלי ניסיון רב שנים בתחום בו עוסקים. אני בטוח שיישום של הכלים השונים שהענקתי להם יעזור להם לשפר ולשדרג את השירות שהם נותנים עבור הלקוחות השונים בהווה ובעתיד.